مروري بر آداب اعتقادات و نذورات مردم در ماه مبارك رمضان :
ماه مبارك رمضان ماه توبه ماه محو گناهان ماه صبر ماه قيام و ماه اسلام است . ماهي كه با عيد فطر به پايان مي رسد . عيدي كه ره آورد آن بازگشت به خويشتن از راه پيروزي بر طاغوت نفس است . با توجه به اهميت ماه رمضان در اسلام اين ماه در فرهنگ عام نيز جايگاه ويژه اي دارد و نزد مردم تمام شهر ها ماهي مقدس به شمار مي رود . از جمله آداب و رسوم و اعتقادات مربوط به اين ماه نذورات مختلفي است كه مردم به آن اهتمام ويژه دارند .
نذورات مربوط به ماه مبارك رمضان :
در اولين جمعه ي ماه رجب را خيرات مي دهند حتي با يك خرما يا يك ليوان آب زيرا معتقدند كه شب ليله الراقبين است يعني شب رازونياز با خدا و برآورده شدن آرزوها و سه روز مانده به ماه مبارك روزه مي گيرند و به پيشواز اين ماه عزيز مي روند . در مازندران افرادي كه حاجتي داشته باشند براي برآورده شدن آن نذر ختم انعام مي كنند . براي اين كار از چند نفر كه در خواندن قرآن تبحر دارند دعوت مي كنند و هنگام خواندن قرآن مقداري نمك چند قرص نان و چند ظرف آب در سيني بزرگي مي گذارند . و در مجلس قرار مي دهند پس از خواندن سوره انعام افراد روزه خود را با خوراكي هايي در سيني قرار دارد باز مي كنند و نان هاي باقي مانده را در سفره ي نان قرار مي دهند تا بركت پيدا كند . در ادامه صاحب مجلس سفره افطار پهن مي كند . در مازندران رسم بود افرادي كه پسر مي خواستن نذر مي كردند كه در طول ماه مبارك رمضان مردم را براي خوردن سحري بيدار كنند . به اين شكل كه يك پيت حلبي به گردن خود مي آويختن و با چوب به آن ضربه مي زدند مردم را به بدين شكل بيدار مي كردند كه البته اين رسم ها هم اكنون از بين رفته است . حلوا از ديگر نذورات اين منطقه است . شب پانزدهم ماه مبارك رمضان زن ها به عنوان نذر قند و چاي خرما نفت يا ذغال به مسجد مي برند كه اين كار تا پايان ماه مبارك ادامه دارد . خرما حلوا آش زولبيا و باميه فرني آبگوشت باقله پخته با پلو . در قديم زمان افطاري هر كسي كه نذر داشت مجمه اي از كل نذورات خود را به عنوان افطاري درست مي كرد و براي زندانيان به زندان شهر ساري مي بردند .
ضربت خوردن و شهادت حضرت علي :
عزاداري براي آقا از شب 19 تا آخر ماه مبارك برگزار مي گردد.
در اين شب ها قرآن به سر احياء گرفتن خواندن مناجات زيارت آقا و مناقب هاي او گفته مي شود . در بعضي از مجالس كشكول قنبر وفادار حضرت اميرالمومنين را هم مي آورند زيرا قنبر برده ي سياه آزاد شده ي دست آقا امير المو منين و صورت زيبايي داشت و در مدح آقا شعر مي گفت و در آن شب مردم نذورات خود را به صورت پول داخل كشكول مي گذارند . در آن شب خرما شربت زعفراني فرني حلوا زولبيا و باميه ميوه و مشكافي عنوان نذورات داده مي شود .
مراسم الوداع با ماه مبارك رمضان :
مراسم الوداع با ماه مبارك رمضان از شب 27 رمضان در مازندران برگزار مي گردد. مداحان و روحانيون در مراسم مختلف شبانه نداي خوش الوداع با رمضان الوداع شهر نور و القران را سروده و با سوزو گداز اشعار زيبايي از سروده هاي محلي با ماه رمضان وداع كرده و براي ورود به ماه شوال و بزرگترين عيد اسلامي يعني عيد سعيد فطر آماده مي شوند .
اعتقادات و باور ها در ماه مبارك :
_ اولين جمعه ماه رجب خيرات مي دهند حتي با يك خرما يا يك ليوان آب .
_ فوت كردن به قند و بستن گره به نخ هنگام خواندن دعاي صد بند (جوشن كبير ) و دادن آن به مريض جهت شفاي بيماران .
_ شب ضربت خوردن آقا دادن شيريني مثل زولبيا و باميه را حرام مي دانند چون عزادار هستند .
_ باز كردن روزه با نمك جهت زياد شدن بركات .
_ گذاشتن نان جو در سفره ي افطاري به ياد ساده زيستن پيامبران .