معرفی وبلاگ
به نام خداوند جان و خرد/ کز آن برتر اندیشه برنگذرد/ به کوروش به آرش به جمشید قسم/ به نقش و نگار تخت جمشید قسم/ که ایران همی قلب و خون من است/ گرفته ز جان از وجود من است/ بخوانیم همه این جمله در گوش باد…/ چو ایران نباشد تن من مباد/ بدین بوم و بر زنده یک تن مباد…
صفحه ها
دسته
لينك هاي مفيد
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 1032222
تعداد نوشته ها : 779
تعداد نظرات : 13

لوگو های حمایتی

ایران زیبا

پارک وب
Rss
طراح قالب
GraphistThem273

رودها

رودهاي حوزه آبريز جازموريان : مساحت اين حوزه در حدود8300 كيلومتر مربع است و شامل رودخانه هايي است كه به درياچه هامون جازموريان مي ريزند . مهم ترين رودخانه اين حوزه هليل رود است كه شاخه هاي مهمي مانند زردشت از گوفر ، بافت از لاله زار ، رابر از الفتح (شاه كوه) ، طيل از كوهراز و اسفندقه از ارتفاعات اسفندقه به آن مي پيوندند و پس از مشروب نمودن اراضي جيرفت و شهرستان كهنوج وارد هامون جازموريان مي شود . اين حوزه آبريز ، فاقد پوشش گياهي قابل توجه است و به علت وجود دائمي برف كوه هاي نامبرده ، آب دائم دارد .


آبريز نمك زارهاي مركزي : از رودخانه هاي اين حوزه مي توان قهرج رود و تهرود را نام برد . شاخه هاي ديگر از رودخانه هاي اين حوزه عبارتند از: لاله زار رود ، رود شور ، رفسنجان كوسك ، چاري ، ماهونگ و كسك .


ساير رودخانه ها :آب بخشا در برد سير ، راور در منطقه راور ، خبر در منطقه خبر بافت و رودخانه تنگوئيه ( پلنگي ) در سيرجان از ديگر رودخانه هاي استان كرمان به شمار مي روند .

روستا ها

روستاي سيرچ : شهرستان كرمان ، بخش شهداد ، داراي طبيعت زيباي كوهستاني و آب و هواي مناسب.


روستاي كوهپايه : شهرستان كرمان ، بخش مركزي ، داراي طبيعت زيباي كوهستاني و آب و هواي مناسب.
 
روستاي بيد خوان : شهرستان بردسير ، بخش مركزي ، منطقه خوش آب و هواي كوهستاني با درختان كهنسال.

روستاي دلفارد : شهرستان جيرفت ، بخش مركزي ، داراي دره خوش آب و هوا.

روستاي خبر : شهرستان بافت ، بخش مركزي ، داراي طبيعت زيباي كوهستاني و منطقه حفاظت شده حيات وحش و زيارتگاه شاه ولايت.

روستاي طرز : شهرستان راور ، بخش مركزي ، داراي آب و هواي مناسب در حاشيه كوير و سروهاي بسيار قديمي.

روستاي هنزا : شهرستان بافت ، بخش رابر ، داراي دره كوهستاني و درختان كهنسال گردو.

روستاي لاله زار : شهرستان بردسير ، بخش مركزي ، داراي منطقه گردشگري خوش آب و هوا.


روستاي دوساري : اين روستاي زيبا در فاصله پنج كيلومتري ضلع شرقي جاده جيرفت به كهنوج واقع شده است .
 
روستاي بروات : بروات يكي از آبادي هاي حومه شهرستان بم است كه در پنج كيلومتري آن قرار دارد و مركز بخش مركزي شهرستان مذكور است . بهترين خرما (مضافتي) و مركبات شهرستان بم در اين روستا توليد مي شود .

روستاي باغ دشت : اين روستا در جنوب غربي شهرستان بم در مجاورت جاده كمربندي كرمان به زاهدان واقع شده و با قنات هاي متعدد و سرسبزي درختان مسير نهرهايش به تفريحگاه و استراحتگاه عمومي مردم و مسافرين تبديل شده است .

روستاي شهداد : شهداد يكي از بخش هاي شهرستان كرمان است و در پست ترين نقطه كوير كه حداكثر 300 متر از سطح دريا ارتفاع دارد ، قرار گرفته است و قنات هاي متعدد دارد . از محصولات اين روستا خرما ، مركبات و حنا است و مركبات آن از جهت شيريني و لطافت كم نظير است . خرابه هاي شهر قديمي شهداد كه به 4000 سال قبل از ميلاد تعلق دارد ، در دشت لوت شهداد در جوار شهر جديد كشف شده است .


روستاي سه كنج : سه كنج يكي از آبادي هاي بزرگ و مركز دهستان سه كنج است كه در شرق ماهان و شمال جاده بم- كرمان (شش كيلومتري راه فرعي بعد از پليس راه) قرار دارد . سه كنج تا شهر كرمان 50 و تا ماهان 15كيلومتر فاصله دارد . اين نقطه از معروف ترين گردشگاه هاي كرمان است . مزار شيخ علي بابا از مريدان معروف شاه نعمت الله ولي نيز در سه كنج است .


روستاي ميمند : ميمند مركز دهستان ميمند از شهرستان شهربابك و يكي از روستاهاي شگفت انگيز ايران مي باشد . مسجد ميمند از ديدني هاي اين روستاست. خانه هاي قديمي اين روستا مانند مناره هايي در دل كوه كنده شده اند.


روستاي پاريز : پاريز از توابع شهرستان سيرجان است كه در فاصله 64 كيلومتري شمال سيرجان قرار دارد ، از معدود روستاهاي بزرگ فعلي اين شهرستان است .

 

يخچال ها

يخچال حاج آقا علي : يخچال حاج آقاعلي در روستاي عباس آبادحاجي در شش كيلومتري شمال رفسنجان واقع شده است . بنا در دوره قاجار ساخته شده است و مصالح ساختماني بكار برده شده در آن شامل خشت ، اندود كاهگل ، آجر و قلوه سنگ (در چاله يخ) مي باشد .


يخچال كبوتر خان : يخچال كبوتر خان رفسنجان در روستاي كبوترخان در 23 كيلومتري شرق رفسنجان واقع شده است . ساختمان آن مربوط به دوره ساساني است و مصالح به كار رفته در آن خشت و اندودكاه گل مي باشد . اين يخچال در حال حاضر دچار فرسايش شديد گشته و رو به ويراني مي رود.


يخچال لنگر ماهان : خچال لنگرماهان در خارج روستاي لنگر در پنج كيلومتري شمال شرقي ماهان قرار دارد . بناي آن مربوط به دوره قاجار است . براي ساخت اين يخچال از خشت با اندود كاه گل و همچنين قلوه سنگ (در پي)استفاده شده است . اين بنا به علت بارش برف و باران آسيب ديده است و در حال حاضر متروك مي باشد .


يخچال مؤيدي : يخچال مؤيدي كرمان در خيابان ابوحامد شهر كرمان قرار دارد . قدمت آن احتمالاً به دوره صفوي مي رسد و مصالح استفاده شده در ساخت آن شامل خشت خام و ملات گل و اندود كاه گل مي باشد . در حال حاضر اين بنا از طرف سازمان ميراث فرهنگي مورد مرمت قرار گرفته است .


 يخدان مويدي ( خارج از كرمان ) : اين اثر تاريخي كه در گذشته خارج از شهر كرمان قرار داشت ، اكنون به علت توسعه و گسترش شهر در جوار خيابان ابوحامد واقع است . عناصر تشكيل‌دهنده يخدان شامل مخزن ، حصار ، استخر و چاله‌يخدان است . پلان مخزن دايره شكل است كه گنبدي از نوع بستو بر روي آن احداث شده است . حصار آن نسبتاً بلند و ‪ ۱۲متر ارتفاع دارد . مصالح بنا خشت خام و ملات گل است . كاربري يخدان در گذشته نگهداري يخ براي ايام تابستان مردم بوده است . اين بنا در اواخر دوره صفوي بنا شده و نام مويدي از آن نظر است كه قنات مشهور به مويدي آب آن را تامين مي‌كرده است .


يخچال محمود آب : يخچال محمود آباد سيرجان در ابتداي روستاي محمود آباد سيد در20 كيلومتري سيرجان قرار دارد . قدمت آن احتمالاً به اوايل دوره قاجار مي رسد و مصالح به كار رفته در آن خشت خام و اندود كاهگل مي باشد . در حال حاضر گنبد بنا دچار فرسايش شديدي شده است و كاربردي ندارد .


يخچالهاي حاج رشيد : يخچالهاي حاج رشيد سيرجان (دو يخچال) در نزديكي بلوار شيخ فضل الله نوري شهر سيرجان واقع شده اند . تاريخ ساخت آنها سال 1271 هجري قمري است و مصالح به كار رفته در ساختمان آنها شامل لاشه سنگ ، قلوه سنگ و خشت مي باشد . اين دو يخچال و ديوار آنها توسط سازمان ميراث فرهنگي مرمت شده و فعلاً كاربردي ندارد .

دسته ها : استان كرمان
هجدهم 9 1390

كوه ها

كوه هزار : اين كوه در 114 كيلومتري شمال غرب بم در دهستان راين واقع شده و 4465 متر ارتفاع دارد . روستاهاي بزرگي چون ميرشادي ، زر دود و زارچو در دامنه هاي شمالي و بابي ني ، زمان آباد ، نروك ، درزنيه، گارچيدان ، گاهو ، در گورو ، بهرسوز ، گيشيگان ، گرو ، در آسياب در دامنه هاي شرقي و نمش ، باب كهنوج ، هنزا و زنك در دامنه هاي جنوبي و گندگاو ، درآلو و باب گنجي در دامنه هاي غربي آن واقعند كه بدليل ارتفاع زياد داراي آب و هواي نسبتاً سردي است .


كوه بي سوخته : اين كوه در 45 كيلومتري شمال غربي شهربابك در قسمت شمال روستاي آبدار واقع شده و 2750 متر ارتفاع دارد .


كوه بيد شيرين : اين كوه با ارتفاع 2973 متر در 58 كيلومتري شرق سيرجان واقع شده است و سرچشمه رودخانه حسين آباد سوج مي باشد .


كوه بيدويه : ارتفاع اين كوه 3230 متر است و در 41 كيلومتري جنوب غرب شهداد واقع شده است .


كوه پلوار : كوهستان پلوار كه همانند ديواري ناحيه جنوبي كوير لوت را از بخش هاي دروني كشور جدا مي سازد ، به صورت رشته اي به طول 147 كيلومتر از سوي شمال غربي به طرف جنوب شرقي كشيده شده و پهنه اي به وسعت 1450 كيلومتر را زير پوشش قرار داده است .مهم ترين كوه هاي اين كوهستان از سوي شمال به جنوب به ترتيب عبارتند از : تيغه سياه ، تل زرد ، تل شورد ، دينر ، ميانكوه ، سياه كوه گورك ، ده ماني روز ، خر خسرو و گودرچاه .

چشمه ها

چشمه حسين آباد در راين : اين چشمه در 33 كيلومتري شمال غربي راين- كرمان واقع شده است . اين نوع آب ها در دستگاه گوارش باعث قليايي شدن محيط معده و سپس تحريكات ترشحات آن مي گردد و در سيستم كبدي و لوزالمعده به سبب تحريك لوزالمعده و بزاق اثر بهبود بخشي دارند .

چشمه قلعه عسكرا : اين چشمه در 11 كيلومتري روستاي سلطان آباد در جنوب كرمان واقع شده است . اين دسته آب ها بيشتر مصرف خارجي دارد و در رفع بيماري هاي لنفاتيسم ، راشيستيسم ، برخي از بيماري هاي پوستي ، رماتيسمي و نيز بيماري هاي زنانه مؤثر است.
 
چشمه آب معدني قاسم آباد : اين چشمه به فاصله شش كيلومتري شرق رفسنجان در روستاي قاسم آباد واقع شده است و در اصل قنات قديمي است كه آب آن از سال هاي گذشته مورد استفاده درماني اهالي منطقه بوده است . خواص درماني اين نوع آب ها در درمان بيماري هاي رماتيسمي ، گوش و حلق و بيني مي باشد . همچنين اثر نيرو بخش نيز دارد .

چشمه معدني ته خاتون : چشمه معدني ته خاتون در شرق كرمان به فاصله 13 كيلومتري روستاي جوشان واقع شده است . آب اين چشمه داراي اثر آرام بخش براي دردهاي مفصلي و عصبي است .

چشمه معدني قرقره (باب ترش) : اين چشمه در فاصله 40 كيلومتري راين كرمان واقع شده است . اين نوع آب در درمان خارجي بيماريهاي لنفاتسم ، راشيتيسم و بيماري هاي پوستي ، رمانيسمي و همچنين بيماري هاي زنانه مصرف است .

چشمه آب معدني ابارق :
اين چشمه در جنوب شرقي كرمان در فاصله 11 كيلومتري شمال دهكده ابارق واقع شده است . آب چشمه براي دستگاه هاضمه بدن مفيد است . مصرف اين دسته آب ها در درمان بيماري هاي مفصلي نيز توصيه مي شود . از آب چشمه براي استحمام استفاده مي كند.


كوه پوركان :
اين كوهستان در شمال شرقي شهر بابك و غرب شهرستان رفسنجان واقع شده و از كوه هايي چون نجيب ، اسپزار ، محمد آباد ، توران ، كلاته ، تنه كوه ، زوج ، بي سوخته ، ده حاجي ، نر كوه ، كمر مدوار ، كمر سفيد ، سنگ آواز كه اغلب آنها بيش از 2500 متر ارتفاع دارند ، تشكيل يافته است . بلندترين قله آن ، كوه پوركان يا پاري كوه نام دارد كه ارتفاع آن 3443 متر است و در 32 كيلومتري شمال شرقي شهر بابك قرار دارد .


كوه جوپار : اين كوه در 43 كيلومتري جنوب شرقي كرمان با ارتفاع 4135 متر واقع شده است . مرتفع ترين قله آن به نام سه ساخ بزرگ به ارتفاع 4200 متر و قله بلوچي با 4000 متر در جنوب غربي ماهان قرار دارند .

كوه باغ بالا : اين كوه در 30 كيلومتري شمال شرق كرمان واقع شده و 3775 متر ارتفاع دارد . اين كوه سرچشمه رودهايي چون چتررود است و جزو ارتفاعات پلوار محسوب مي شود .


كوه قدمگاه : اين كوه در 38 كيلومتري جنوب غربي بم و در مجاورت دهستان آب گرم قرار دارد كه موقعيت دقيق استقرار آن شرق روستاي در رود مي باشد .


كوه سرمشك : اين كوه با ارتفاع 4048 متر و در 105 كيلومتري شمال غربي جيرفت قرار دارد و دومين قله از كوه هاي هزار است كه سرچشمه رودهاي رودرو و هليل رود مي باشد . اين كوه در شرق روستاي سرمشك از توابع دهستان دهتازيان شهرستان سيرجان و شمال روستاي سرمشك از شهرستان جيرفت واقع شده است . از ارتفاعات مهم اين كوه قله "دندانه هنزا" است كه در غرب روستاي هنزا قرار دارد و حدود 3650 متر ارتفاع دارد .

دسته ها : استان كرمان
هجدهم 9 1390

جنگل ها

منطقه پاسيب : منطقه پاسيب در نزديكي چترود ( حد فاصل كرمان – زرند ) با كوه هاي زيبا و پوشش گياهي متنوع است .


لوت زنگي آباد : لوت زنگي آباد واقع در جنوب شهرستان بم كه تنها زيستگا ه نوعي آهو است به نام چينكارا كه براي گردشگران خارجي به خصوص زيست شناسان و متخصصان بسيار جالب توجه خواهد بود .


منطقه حفاظت شده بيدوييه بردسير : منطقه حفاظت شده بيدوييه بردسير شامل 1200 راس آهو و تپه ماهورهاي بسيار زيبا است .


دشت هاي بلورد سيرجان : زيستگاه تابستاني پرنده اي به نام هوبره است كه تعداد آن در دنيا كاهش يافته اما خوشبختانه در استان كرمان به تعداد زياد ديده مي شود .


تالاب جازموريان : تالاب جازموريان كه در فصل زمستان زيستگاه مناسبي براي هزاران پرنده مهاجر از جمله فلامينكو ، انواع غاز ، اردك و مرغابي وحشي و به ويژه محل مناسبي براي زمستان گذراني هوبره است.


ساير مناطق حفاظت شده : پناهگاه حيات وحش مهرييه ، پناهگاه حيات وحش مهرييه كه جنگل هاي منحصر به فرد كهور دارد ، منطقه شكار ممنوع شهر بابك (گودچاه) ، منطقه شكار ممنوع انجرك رابر ، منطقه شكار ممنوع كوه شير بم ، منطقه شكار ممنوع كوه نو درهنگ ، جنگل هاي بنه و بادام چاه زار سيرجان ، مناطق ديدني زرند و كوهبنان از ديگر مناطق حفاظت شده استان كرمان است .

غارها

غار آهكي طرنگ : غار آهكي طرنگ به عنوان مهمترين و طولاني ترين غار استان كرمان كه در نوع خود بي نظير و داراي مناظر وجلوه هاي طبيعي بسيار زيبا و پديده هاي شگفت انگيز است كه خود از جاذبه هاي طبيعي گردشگري استان كرمان محسوب مي گردد و مي تواند به عنوان يك قطب گردشگري در جنوب غربي استان كرمان ايفاي نقش نمايد . اين غار از جمله غارهاي متعدد مناطق كوهستاني استان كرمان مي باشد كه در فاصله 230 كيلومتري جنوب غربي شهر كرمان واقع شده است .


غار ميرزا :
غار ميرزا در ارتفاع2342 متري از سطح دريا قرار دارد و از نقطه نظر فني از درجه سختي بالايي برخوردار است . غار ميرزا داراي هشت تالار اصلي و چهار تالار فرعي است كه هركدام ويژگيهاي خاصي را دارند ودربخش مياني غار 90 متر فرود در فضاي معلق، غار نورد را به دنياي اسرار آميزي مي رساند و وسعت غار مذكور در اين قسمت به 150 متر مربع مي رسد كه اين خصوصيت اين غار را در بين غارهاي كشور كم نظير و در ميان غارهاي استان بي همتا كرده است.

دسته ها : استان كرمان
هجدهم 9 1390

باغ ها

باغ شاهزاده ماهان ( ماهان –1298 ه.ق) : باغ شاهزاده يكي از عالي ترين و زيباترين باغ هاي سنتي ايران محسوب مي شود . اين باغ در نيم فرسنگي ماهان در دامنه كوههاي تيگران جلوه گري مي كند و از يادگارهاي عبدالحميد ميرزا فرمانفرما – حاكم كرمان در اواخر دوره قاجار (1297ه.ق.) است . گويند كه چون خبر مرگ ناگهاني حاكم را به ماهان بردند بنايي كه مشغول تكميل سرد ساختمان بود تغار گچي را كه بدست داشت محكم به ديوار كوبيد و كار را رها كرده و فرار نمود . آنطور كه جاي خالي كاشي ها همچنان بر سر در ورودي خودنمائي مي كند . اين باغ داراي سردر ورودي ، حمام ، شبكه آبرساني و حوض مي باشد.

باغ موزه هرندي : مجموعه باغ موزه هرندي و بناي موجود در آن مربوط به اواخر دوره قاجار است. اين مجموعه توسط مرحوم "عدل السلطان" بنا گرديد و در سال 1313 شمسي به مرحوم "ابوالقاسم هرندي" فروخته شد . يكي از نكات موردتوجه تاريخي ،‌ توقف "رضاخان" در مسير آخرين سفر تبعيديش در اين منزل مي باشد .

باغ فتح آباد : اين باغ كه در روستايي در 25 كيلومتري شهر كرمان قرار دارد و الگوي احداث باغ شاهزاده ماهان بوده است از آثار عصر قاجاريه و از يادگارهاي فضل عليخان بيگلر بيگي است و به همين دليل آن را باغ بيگلر بيگي مي گويند . عبور آب فتح آباد از ميان اين باغ به آن صفا و طراوت خاصي مي بخشيده است . اين باغ توسط سازمان ميراث فرهنگي در دست مرمت قرار دارد .

باغ بيرم آباد :
بيرم سركرده طايفه قاسملو پس از مهاجرت به كرمان به نيابت از محمد خان كارهاي حكومت را اداره مي كرد . وي دستور داد كه باغ بيرم آباد در جنوب شرقي گواشير بنا شود . در جاي ديگر آمده است كه گنجعلي خان در كنار كرمان باغ بزرگي معروف به بيرم آباد دارد و اگر تركيب تركي نداشته باشد شايد از آباديهاي قديم و مركب از كلمه بي ( بغ ) و رام ( رامش ) بوده باشد . ساختمان زيباي در وسط آن با سبك صفوي ساخته شده و كاشيكاري و كتيبه هاي آن كمابيش باقي است .


باغ بيمند سيرجان : در باغ بيميد سيرجان امامزاده اي به نام امامزاده احمد وجود دارد و در كنار آن درخت سرو تناوري است كه طول محيط تنة آن بالغ بر 5/6 متر است . تصور مي رود كه قريب هزار سال از عمرش مي گذرد و شايد كمتر سروي در كشور ما به اين عظمت وجود داشته باشد .

 باغ سنگي بلورد سيرجان : اين باغ از شاهكارهاي تاريخ است . در نزديكي دهستان بلورد واقع در روستاي مياندوآب و در فاصلة 45 كيلومتري جنوب شرقي سيرجان و به دست فردي ناشنوا به نام "درويش خان گنگ اسفنديار پور" كه به كشاورزي اشتغال داشته حدود 30 سال پيش ساخته شده است . اين در حقيقت يادگار گلستاني است كه وي روزگاري از دست داده و به خيال خودش بوستاني از سنگ و چوب را به اين منظور ساخته است . با اين انديشه كه ديگر ظالم، باغ سنگي او را نمي گيرد و با چنين اميدي عمر خود را گذرانده است .

باغ ناصريه :
باغ ناصريه را محمد حسن خان سردار بنا كرد و عمارت آن به دستور ناصرالدوله فرمانفرما ساخته شد .

درياچه ها

چاله لوت : واقع در شمال شرقي كوه هاي كرمان را مي توان يكي از آبگيرهاي منطقه به شمار آورد كه از خشك ترين و كم آب ترين حوزه هاي آبريز ايران است . اين درياچه در حد فاصل استان هاي سيستان و بلوچستان و كرمان واقع شده و حوزه آبريز بخش غربي آن ، مناطقي از استان كرمان را مشتمل بر شهرستان بافت ،كهنوج و سبزه واران در برمي گيرد .


درياچه جازموريان : درياچه و تالاب هامون جازموريان كه ميزان آب و وسعت آن متغير است و جزو درياچه هاي دائمي به شمار نمي رود . رودخانه هليل رود از طرف غرب و رود بمپور از جانب شرق به اين درياچه مي ريزند . اين درياچه در واقع يك حوضچه تبخيري است كه محل تخليه تمامي زهكش منطقه و رودهاي هليل و بمپور ( رود بمپور در حوزه آبريز شرق جازموريان است ) و ديگر انشعابات فرعي رودهاي كوچك و فصلي موجود در حوزه است .

دسته ها : استان كرمان
هجدهم 9 1390

موزه ها

باغ موزه هرندي : مجموعه باغ موزه هرندي و بناي موجود در آن مربوط به اواخر دوره قاجار است . اين مجموعه توسط مرحوم "عدل السلطان" بنا گرديد و در سال 1313 شمسي به مرحوم "ابوالقاسم هرندي" فروخته شد . يكي از نكات موردتوجه تاريخي ،‌ توقف "رضاخان" در مسير آخرين سفر تبعيديش در اين منزل مي باشد و به همين مناسبت قسمتي از باغ توسط مالك به وزارت فرهنگ و هنر وقت اهدا گرديد و در نهايت ساير بخشهاي آن خريداري گرديد . در حال حاضر در طبقه همكف اين ساختمان ، موزه سازهاي سنتي استاد مسعود و در طبقه فوقاني آن موزه باستان شناسي قرار دارد .

موزه دفاع مقدس :
اين موزه يكي از نتايج ماندگار و پديده هاي منحصر به فرد كنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهيد استان كرمان و سيستان و بلوچستان است كه به همت و تدبير فرمانده وقت لشكر41 ثارالله سرتيپ پاسدار قاسم سليماني به مدت 11 ماه در كرمان و با هدف انتقال فرهنگ ايثار ، جهاد ، شهادت و همچنين اثبات حقانيت ملت مسلمان ايران در جنگ هشت ساله عراق و ايران بنا شده است . اين موزه را آقاي مهندس خان محمدي از استادان دانشگاه علم و صنعت تهران طراحي كردند و در زميني به مساحت 23 هزار متر مربع و با زير بناي 2550متر مربع با صرف هزينه اي بالغ بر 11ميليارد ريال ساخته شد و در هفتم خرداد ماه 1377 درسالروز فتح خرمشهر روز مقاومت ملي با حضور حضرت آيت الله رفسنجاني افتتاح شد . ساخت اين موزه در مركز شهر و جنب مصلاي بزرگ كرمان موقعيت مناسبي به اين مركز فرهنگي بخشيده است .


موزه سكه :
ضرابخانه از بناهاي مجموعه گنجعليخان بوده و در ضلع شمالي مطدان قرار گرفته است . اين بنا بين سالهاي 1007 الي 1035 به دستور گنجعليخان حاكم كرمان ساخته شده است . در زمان تعميرات بنا تعدادي سكة مسي و قطعات فلزي متعلق به ضرب سكه بدست آمده كه تأييدي بر كاربرد بنا براي ضرابخانه مي باشد . اين بنا از سال 1370 همزمان با برگزاري بزرگداشت خواجوي كرماني به عنوان موزه سكه مورد بهره برداري قرار گرفت . سكه هاي ادوار مختلف تاريخ از جمله اشكانيان ، ساسانيان ، عرب ساساني ، اموي ، عباسي ، گوركاني ، تيموري ، آل مظفر ، آل مكرم ، آق قويونلو ، قراقويونلو ، ايلخاني ، صفوي ، افشار ، افاغنه ، زنديه ، قاجار ، پهلوي و همچنين اسكناس هايي از قاجار و پهلوي در آن به معرض نمايش گذاشته شده است .


موزه شاه نعمت الله ولي : در بناي آستانه شاه نعمت الله ولي موزه اي است كه در آن اشياي نسبتاً نفيسي وجود دارد . در اين موزه بيش از هر چيز چندين جلد نسخه قرآن خطي جلب نظر مي كند كه هم از نظر قدمت تاريخي و هم از حيث خط و زيبايي و تجليد و تصحيف ممتازند . از جمله اين قرآنها ، دو صفحه از قرآني باقي مانده كه به خط كوفي است و سبك نگارش آن ، تاريخ كتاب را مطمئناً از 800 سال پيشتر مي برد . متأسفانه اين كتاب در سال 1312 به آب سيل شسته شد و فقط چند صفحه از آن باقي است . موزه آستانه علاوه بر دوره هاي قرآن ، اشياي عتيقه نيز دارد كه هر كدام در نوع خود شايان توجه است .

موزه هنرهاي معاصرصنعتي : موزه هنرهاي معاصر كرمان نمونه مناسبي است از بذر فرهنگ كه به قصد بارور شدن و پروراندن افشانده شده كه برويد و بروياند . تاريخچه اين موزه به زمان بزرگمردي بازمي گردد كه هم اكنون آرامگاهش در داخل كتابخانه اين مجموعه فرهنگي مي باشد . بنيانگذار اين مجموعه مرحوم حاج علي اكبر صنعتي زاده است كه در سال 1318 هـ. ش پرورشگاهي را جهت نگهداري كودكان يتيم بنيان نهاد . زمين اين پرورشگاه درسال 1313 ه . ش از ورثه امير احتشام با وجوه دريافتي از صندوق استانداري خريداري شد .

موزه ضرابخانه : در ضلع شمالي ميدان گنجعلي خان ، داخل بازار مسگري شمالي و روبروي حمام گنجعلي خان با گچبري زيبايي تزيين شده است . مدتي قبل نمايشگاهي از مجموعه اي از ظروف ، لباسهاي محلي و جنگي و سلاحهاي قديمي ، ابزار كشاورزي و ماكت هايي از مساكن روستايي و شهري و توپولوژي منازل كرمان برپا شده بود . در گذشته در اين ضرابخانه مسكوكات طلا و نقره دولتي را ضرب مي كردند و در آن تعداد زيادي از سكه هاي ضرب شده پيدا شده است . نماي داخلي موزه به شكل هشت ضلعي و مشتمل بر يك طاق چهار ايوان و چهار غرفه در چهار گوشه موزه است . به گفته مسئولان سازمان ميراث فرهنگي كشور طي برنامه پنج ساله قرار است كه اين موزه به موزه سكه تبديل شود .

موزه زرتشتيان : اين موزه در محل آتشكده واقع شده كه در جشن تيرگان سال 3743 يزدگردي (10/4/1384) به طور رسمي توسط رئيس سازمان ميراث فرهنگي وقت افتتاح شد .

موزه شهيد باهنر : موزه شهيد باهنر كرمان از آثار ماندگار و ارزشمند كنگره بزرگداشت شهيد دكتر محمد جواد باهنر است كه در بيستمين سالگرد شهادت آن شهيد بنا شد و در تاريخ هفتم شهريور ماه 1380 افتتاح گرديد .

 موزه جبليه : اين گنبد هشت ضلعي است و مصالح به كار رفته در ديوارها سنگ لاشه با ملات گچ از بيرون و آهك از داخل است كه در سال 1376 ه.ش ثبت اثار ملي شد . چندي پس از آن مرمت شده و در سال 1383 به موزه جبليه ( كتيبه هاي تاريخي ) تبديل گرديد . اين موزه در خيابان شهدا واقع است.

دسته ها : استان كرمان
هجدهم 9 1390

مدارس

مدرسه گنجعلي خان : اين بنا در ضلع شرقي ميدان گنجعلي خان واقع شده و روزگاري مدرسه اي پر رونق بوده كه بعدها به كاروانسرا تبديل گرديده است . بر كاشي هاي كتيبه سر در آن تاريخ 1007 ه. ق مطابق با 1598 ميلادي نقش بسته و معمار آن محمد سلطاني يزدي بوده است .


مدرسه شفيعيه :
اين مدرسه در سمت راست بازار اختياري واقع شده و به همت ميرزا محمد شفيع از نوادگان گنجعلي خان احداث شده است .


مدرسه ابراهيم خان :
مدرسه ابراهيم خان نيز يكي ديگر از مدارس تاريخي استان كرمان است كه به فرقه شيخيه تعلق دارد .

 

مدرسه حياتي : مدرسه تاريخي حياتي سومين مدرسه داخل بازار است

تپه باستاني

تپه كنار صندل : در طول 400 كيلو متر رودخانه هليل تاكنون بيش از 100 منطقه باستاني شناسايي شده است . محوطه هاي تاريخي جيرفت كه در طول هزاره هاي سوم پيش از ميلاد آثار ارزشمندي را در خود جاي داده است ، جزو غني ترين محوطه هاي تاريخي جهان محسوب مي شوند . يكي از بقاياي اين تمدن عظيم تپه كنارصندل است كه در 30 كيلومتري جيرفت قرار دارد . سازه هاي خشتي آن كه به عنوان مركز مذهبي استفاده مي شده است و در بالاي آن معبدي قرار دارد يكي از عظيم ترين زيگوراتهايي يافت شده در دنيا بيش از چهار ميليون خشت است . اين تپه قسمتي از شهري بوده كه يك طرف آن وسعت دو كيلومتر داشته است . در دومين فصل كاوشها كه در سال گذشته انجام شد باستان شناسان موفق شدند آثار خطي مربوط به 3000 سال پيش ، يعني همزمان با اختراع خط در بين النهرين و سامرا در عراق است . در لوح گلي كه در عراق كشف شده به عظمت اين تمدن اشاره شده است . حفاريهاي اخير جيرفت ابعاد تازه اي از تمدن هزاره هاي قبل از ميلاد را در جيرفت نمايان ساخت . كنار صندل در نزديكي حسين آباد قرار دارد . امروزه تپه شمالي و جنوبي كنار صندل از تپه هاي باستاني مورد توجه هستند كه هيأت هاي كاوش در آنها به حفاري مشغولند تا راز ديرينه اين سرزمين را كشف كنند . در اطراف اين دو تپه ، از ديگر محوطه هاي باستاني ، مي توان به قلعه كوچك و گورستان محطوط آباد نيز اشاره كرد .

دسته ها : استان كرمان
هجدهم 9 1390

بازارها

بازار ميدان ارگ (توحيد) : اين بخش از بازار از غرب ترين قسمت هاي بازار كرمان است . فضايي مستطيل شكل و حدود 140 باب مغازه فعال تجاري دارد . اكثريت مغازه هاي بازار ميدان ارگ لباس فروشي هستند و نماي اطراف ميدان، بيش از يك قرن قدمت دارد . در ضلع شرقي بازار ميدان ارگ ، سر در ورودي بازار اصلي واقع شده است . 
                      
بازار اصلي كرمان : اين بازار بزرگ از ميدان ارگ شروع و به ميدان مشتاقيه ختم مي شود و از غرب به شرق بازارهاي آن شامل بازار ارگ ، بازار وكيل ، بازار عطاري ، بازار قدمگاه و بازار مظفري است . 
                          
بازار ارگ : اين بازار از ميدان ارگ شروع و تا چهارسوق گنجعلي خان ادامه مي يابد . اين بازار به دو بخش فرعي به نام بازار نقار خانه و بازار سراجي تقسيم مي شود . گويا در گذشته در طبقه بالاي بازار نقارخانه نقاره مينواختند.

بازار گنجعليخان : اين بازار در حدفاصل چهارسوق و بازار اختياري و ضلع شمالي ميدان گنجعلي خان واقع شده است . بازار گنجعلي خان يادگار دوره صفويه است .        

                       
بازار اختياري : چهارمين قسمت بازار كرمان به بازار اختياري معروف است و از انتهاي جنوبي بازار گنجعلي خان شروع مي شود تا اول بازار وكيل امتداد مي يابد .

بازار سردار : اين بازار در واقع مركب از چهار بازارچه متقاطع است كه با سه راسته اصلي به بازار اختياري متصل مي شود . كاروانسراي سردار نيز در انتهاي يكي از اين بازارچه ها قرار دارد.                   


بازار مظفري : بازار مظفري از انتهاي بازار وكيل شروع مي شود تا خيابان ميرزا رضاي كرماني محل قديم دروازه مسجد قرار دارد . اين بازار قديمي جزئي از مجموعه امير محمد مظفر مي باشد.

بازار عطاري : ابتداي اين بازار از سر در ورودي بازار وكيل در سمت چپ آغاز و تا رو به روي در ورودي مسجد جامع واقع در بازار قدمگاه ادامه مي يابد و تقريباً 19 باب مغازه عطاري دارد .

بازار قدمگاه (راجي كرماني) : قدمگاه بخشي از بازار كرمان است كه عمود بر بازار مظفري است و تا خيابان شريعتي ادامه دارد .
 
بازار قلعه (محمود) : بازار قلعه محمود كه اولين بخش از بازار شمالي – جنوبي كرمان است در جنوبي ترين بخش آن واقع شده است . نقطه شروع آن زاويه راست تقاطع خيابان پيروزي به خيابان مطهري يعني محل ساابق دروازه ريگ آباد است كه به خيابان امام خميني ، روبروي بازار ميدان قلعه ختم مي شود .

بازار ميدان قلعه: اين بازار از خيابان امام خميني شروع شده و به چهارسوق گنج عليخان ختم مي شود و در آن حرفه هاي لحاف دوزي ، پشته دوزي ، قالي فروشي ، خوارو بارفروشي و عطاري به چشم مي خورد .

بازار كلاه مالي : اين بازار در حد فاصل بازار مسگري شمالي و بازار كفاش ها واقع شده ، فقط 13 باب مغازه دارد .


بازار زرگري (قيصريه ابراهيم خان) : بازار زرگرها به صورت يك راسته متقاطع عمود بر بازار كلاه مالي و به موازات بازار كفاش ها واقع شده و جزو مجموعه ابراهيم خان مي باشد . اين بازار 47 باب مغازه را در خود جاي داده است.   

بازار كفاش ها : بازار كفاش ها از انتهاي بازار كلاه مالي شروع و به موازات بازار زرگري تا اول بازار حاج آقا علي ادامه مي يابد و جهت آن شمالي- جنوبي است .

بازار حاج آقا علي (رفسنجاني) : اين بازار از انتهاي بازار كفاش ها آغاز شده و به خيابان شريعتي روبروي بازار عزيز خاتمه مي يابد.

بازار عزيز : آخرين بخش از بازارهاي كرمان كه در شمالي ترين قسمت مجموعه بازار قرار دارد ، بازار عزيز است و جمعاً 70 باب مغازه فعال را در خود جاي داده است .

 تيمچه كوزه گرها : تيمچه كوزه گرها كه بزرگتر از تيمچه عطارهاست و در جوار آن قرار گرفته است . اين بازار دو طبقه دارد

مساجد

مسجد امام : اين مسجد در خيابان امام خميني(ره) شهر قرار دارد و از بناهاي دوران سلجوقي است . مسجد امام از نوع مساجد چهار ايواني و يكي از بزرگترين مسجدهاي كرمان به شمار مي‌رود . سابقه تاريخي اين بنا به قرن پنجم هجري عصر سلجوقي مي‌رسد و ساخت آن را به ملك توران شاه منصوب داشته‌اند . معروفترين شبستان آن شبستان امام حسن است و در قسمت غربي آن ايوان بزرگي با روكش كاشي خوش رنگ معقلي برجاي مانده است.

مسجد پامنار : مسجد پامنار در خيابان فتحعلي شاه قرار دارد و از آثار دوره حكومت آل مظفر است . اين بنا در سال ‪ ۷۹۳ه.ق به فرمان عمادالدين سلطان محمود برادر شاه شجاع از خاندان آل‌مظفر ساخته شده و شامل سردر ورودي ومناره وصحن كوچكي است . نماي سردر اين مسجد با كاشيكاري مقرنس كار زيبايي تزئين يافته است .

مسجد جامع : يكي از زيباترين مساجد ايران است كه داراي سر در رفيع ، صحن ، ايوان و شبستان مي‌باشد . اين مسجد در دوران حكومت امير مبارز الدين محمد مظفر سرسلسله آل مظفر بنا گرديده و تاريخ آن به موجب كتيبه‌ سردر شرقي 750 ه. ق مي‌باشد . ارزشمندترين قسمت بنا ، كاشيكاري معرق محراب و سردر شرقي مسجد است.

مسجد جامع مظفري كرمان : در كنار ميدان شهدا و جنب خيابان شريعتي واقع است و يكي از زيباترين مساجد ايران به شمار مي‌رود . بر اساس كتيبه سردر اصلي ، روز چهارشنبه هفتم شوال سال ‪ ۷۰۵ه.ق به دستور امير مبارزالدين محمد مظفر(سرسلسله آل مظفر) و استاد حاج محمد يزدي ساخت آن آغاز شد و در اواخر سال ‪ ۷۵۵ه.ق به پايان رسيده است .

مسجد وكيل كرمان : اين بنا ، در بازار وكيل كرمان واقع گرديده و بخشي از مجموعه ساختماني وكيل - مشتمل بر ارگ ، بازار ، حمام ، كاروانسرا و مسجد - است كه در سال 1187 ه .ق توسط وكيل الملك بنا گرديده و در دوره قاجار و دوره اخير بازسازي ، تعمير و تزيين شده است .

مسجد وكيل بم : اين بنا در كنار قيصريه زردشتيان و در جوار حمامي به همين نام در شهرستان بم واقع گرديده و در زمان حكومت محمد اسماعيل خان وكيل الملك بر كرمان ( 1277-1248 ه . ق ) ساخته شده است . بناي مسجد داراي صحن ، ايوان و شبستان هاي ستوندار است .

مسجد سيد سيرجان : اين بنا در كوچه انصاري در جوار حمامي به همين نام در شهرستان بم واقع گرديده و احتمالاً در زمان حاجي سيد علي خان كه در سال اول حكومت محمد اسماعيل خان وكيل الملك ، رياست شهر بم و نرماشير را به عهده داشته و در سنه 1263 ه . ق فوت كرده ، ساخته شده است .

مسجد سلجوقي خبيص : اين بنا در قسمت جنوبي شهرستان شهداد كنوني و ميانه ويرانه هاي شهر خبيص قديم در شرق كرمان واقع گرديده و از آثار دوره سلجوقي است . اين مسجد به صورت ويرانه درآمده و تنها ديوارها و بخش هايي از پوشش طاق و گنبد آن و و همچنين آثاري از محراب گچي شبستان به جاي مانده است ( سال 1350 ) بناي مسجد به طول و عرض 26/25*14/5 متر مشتمل بر شبستان ، صحن و حياط خلوت ، تماماً از خشت ساخته شده است .

 
مسجد قلعه سنگ سيرجان : بقاياي اين مسجد در 12 كيلومتري جنوب شرقي شهرستان سيرجان ، مجاور صخره اي سنگي و بقاياي قلعه اي قديمي واقع گرديده و بر اساس كتيبه موجود ، از آثار دوره مظفري - 789 ه . ق - است . اين كتيبه بر بدنه منبري سنگي در فاصله 5 متري شمال قلعه سنگ ، درون محوطه مسجدي به طول و عرض 10* 15 متر واقع شده است .

مسجد اهل سنت ارگ بم : اين بنا كه امروزه مسجد امام زمان خوانده مي شود ، در كوچه 15 خيابان شهيد چمران واقع گرديده و احتمالاً اساس شبستان بزرگ آن مربوط به دوره سلجوقي است كه در دوره هاي بعد بازسازي شده و الحاقاتي بدان صورت گرفته است . 

مسجد چهل ستون : اين بنا در خيابان شريعتي واقع گرديده و بخشي از مجموعه ساختماني حاج علي آقا مشتمل بر آب انبار ، كاروانسرا ، بازار و مسجد است كه در سال 1328 ه . ق توسط حاج علي آقا مشهور به زعيم الله ساخته شده است . بناي مسجد مشتمل بر سر در ، مناره ، رواق ، صحن و شبستان است .

مسجد خواجه خضر كرمان : اين بنا در محله خواجه خضر كرمان واقع گرديده و ظاهراً بناي اوليه آن به روزگار فرمانروايي قراختاييان در اوايل قرن هفتم ه . ق ساخته شده بوده كه در زلزله تيرماه 1361 شمسي ويران و بناي جديدي جايگزين آن شده است .   

مسجد جامع مروست شهر بابك : اين بنا در آبادي مروست - از توابع شهر بابك استان يزد - واقع گرديده و بناي آن ظاهراً از دوره صفوي است كه بر طبق كتيبه سر در ورودي ، در سال 1163 ه . ق توسط مهدي بن جعفر تعمير شده و محراب گچي و پوشش مقرنس مسجد نيز مربوط به همين زمان است

دسته ها : استان كرمان
هجدهم 9 1390

آب انبار

آب انبار مقبره شاه نعمت الله ولي : آب انبار مقبره شاه نعمت الله ولي در شهر ماهان واقع شده است . اين بنا در محل مقبره شاه نعمت الله ولي (يكي از عرفاي قرن هشتم) ساخته شده است . اين آب انبار مربوط به قرن هشتم هجري قمري است كه در حال حاضر بلا استفاده مانده است و از آن استفاده اي نمي شود .

آب انبار عليمردان خان : اين آب انبار در مجموعه گنجعلي كرمان واقع شده است . آب انبار تاريخي عليمردان ( پسر گنجعلي خان) كه در داخل بازار مسگري واقع شده ، داراي ويژگي هاي معماري جالبي است كه توجه بينندگان را به خود جلب مي كند .

 

 آب انبارمجموعه گنجعليخان : مجموعه گنجعليخان در شهركرمان قرار دارد . اين مجموعه در دوره صفويه به دستور گنجعليخان و توسط يك معمار به نام سلطان محمد معمار يزدي ساخته شده است . مجموعه گنجعليخان شامل قسمتهاي مختلف مانند ميدان ، كاروانسرا ، مسجد ، ضرابخانه ، آب انبار و حمام مي باشد .

خانه ها

خانه والي ميرحسيني : در خيابان 17شهريور شهر راين و در بخش مياني كوچه خان ها ، خانه زيباي ديگري متعلق به يكي ديگر از بزرگان اين شهر قرار دارد به نام خانه والي كه بخشي از آن متعلق به دوره زنديه و بخش ديگر آن متعلق به دوره پهلوي است . طرح اين خانه به صورت "خانه باغ" يا گودال باغچه اي در مقابل عمارت اصلي است . ساختمان به صورت يك كله اي است و اتاق ها در دو لايه نسبت به فضاي آزاد باغ قرار گرفته اند . بخش اصلي فضاهاي بسته تالاري است دو ستونه مه در پس آن سه دري جاي گرفته و براي وارد شدن به آنها بايستي از دو راهروي هشتي دار طرفين كه با پله از سطح زمين باغ ارتفاع گرفته اند، عبور كرد . در هر يك از اتاقهاي اين خانه بخاريهاي زيباي گچي تعبيه شده است . اين بخش از خانه داراي قسمت‌هاي ديگري همچون آشپزخانه ، انبارها و اصطبل است . بخش جديد خانه عمود بر محور عمارت قديم است كه شامل چند فضا در پس دو تالار است . اين بنا تحت مالكيت خصوصي است و مدارك آن پس از طرح در جلسه شوراي ثبت منطقه اي جهت ثبت نهايي و طي مراحل قانوني به سازمان ميراث فرهنگي كشور ارسال شده است.


خانه بهادرالملك بردسير : خانه بهادرالملك بردسير يكي از بناهاي تاريخي شهر بردسير در استان كرمان ايران است . اين خانه در بر غربي خيابان شريعتي بردسير واقع است . اين بنا توسط عبدالمظفرخان سرتيپ مشهور به بهادرالملك كه در بردسير به لقب «ابدال» معروف بود ، به روزگار قاجار ساخته شد . اين بنا همچون اكثر ابنيه دوره قاجاريه اين بخش از كشور ، با پلان حياط مركزي و فضاهاي اطراف ساخته شده است بدين نحو كه در جبهه شمالي حياط ، سه دري و در جبهه جنوبي ، تالار وسيعي وجود دارد كه ساير فضاهاي جبهه هاي شرقي و غربي كه شامل انبارها ، اتاقهاي خدمه و مطبخ مي باشد ، در خدمت فضاي اصلي خانه بوده است . از جمله بخش‌هاي جالب اين بنا علاوه بر تالار بزرگ آن ، انبارهاي طبقه فوقاني جهت ذخيره مواد غذايي و برج خشتي اين خانه است كه بخش تحتاني آن به صورت محل گذر عموم است.

دسته ها : استان كرمان
هجدهم 9 1390

قلعه ها

ارگ بم : بزرگترين مجموعه شهري خشتي جهان است كه در حدود 2200 سال قدمت دارد . اين بنا در شمال شرقي بم بر فراز تپه‌‌ آذرين قرار گرفته است و از چهار قسمت 38 برج ديده‌باني ، يك خندق و بارويي عظيم تشكل شده است . مساحت ارگ در حدود 20 هكتار است . دور تا دور ارگ ، خندقي عميق بوده كه طي قرنها اين مجموعه را از يورش‌ها حفظ كرده است . مصالح اصلي بنا ، خشت خام و گل‌رس است . بندرت سنگ ، آجر و تنه خرما نيز در بناي ارگ به كار رفته است . از مكان‌هاي شناخته شده ارگ بم يك راهروي اصلي است كه در گذشته بازار بوده علاوه بر اين در مجموعه ارگ بم آثاري از بقاي آتشكده دوره ساساني ، زورخانه ، حمام عمومي ، اصطبل ، سرباز خانه ، زندان وعمارت چهار فصل نيز باقي مانده است . خانه‌هاي عمومي متصل به هم ساخته شده و به يكديگر راه دارند . در بعضي از خانه‌ها آثاري از حمام‌هاي خصوصي ديده مي‌شود . اصطبل‌ها در مكاني جدا از خانه‌ها قرار داشته‌اند . تعدادي از خانه‌هاي ارگ دو طبقه ساخته شده‌اند كه اين امر نشانگر روند ازدياد جمعيت در يكي از دوره‌هاي گذشته است . زورخانه ارگ به شيوه سير ورزشگاههاي سنتي از چهار ايوان ، يك گنبد و گود تشكيل شده است . در دوره اسلامي ، در ارگ بم دو مسجد با نام مسجد جامع و مسجد حضرت محمد (ص) و يك حسينيه شامل يك صحن ، يك ايوان دو طبقه و چند اتاق ساخته شده است . سه منبر خشتي نيز در حسينيه وجود دارد . قسمت حاكم نشين ارگ شامل عمارت چهار فصل و خانه حاكم است . عمارت چهار فصل سه طبقه و قصر حكومت بوده و كليه اوامر و احكام حكومتي در اين عمارت صادر مي‌شده است . در كنار عمارت چهار فصل يك حمام اختصاصي و يك چاه آب ديده مي‌شود . آب آشاميدني ساكنان ارگ از چاه‌هايي در حياط خانه‌هايشان تأمين مي‌شد .

حمام ها

حمام گنجعلي خان : ورودي حمام در بازار جنوبي واقع شده است . اين حمام مجموعه اي از تلفيق هنر معماري و كاربرد مصالح گوناگون با فضايي مناسب است . معمار حمام و مجموعه استاد محمد معمار يزدي است . معماري كه بحق اوضاع اقليمي و اقتصادي فرهنگي زمان و محيط خود را مي شناخته و در خلق آثار فوق از هنر منداني چون عليرضا عباسي ياوري جسته است . حمام گنجعليخان اثري بديع با كاشيكاري ها ، نقاشي ها ، گچبري ها ، مقرنس كاري ها و كاربندي هاي زيبا با به كار گرفتن سنگها و تزئينات سنگي بسيار ظريف با مساحتي حدود 1000 متر مربع است.

حمام يا چايخانه سنتي وكيل : اولين بخش از مجموعه وكيل ، بناي حمام قديمي يا چايخانه امروزي وكيل است كه در سال 1280 به شكل باشكوه با تأثيرپذيري از سبك معماري عصر زنديه- قاجاريه احداث شده است

حمام ابراهيم خان : اين حمام نيز يكي از حمام هاي جالب توجه قديمي و سنتي كرمان است كه در وسط بازار ابراهيم خان واقع شده است
حمام باغ شاهزاده : حمام باغ شاهزاده در شش كيلومتري شهر ماهان واقع شده 
حمام بهادر لاله زار : حمام تاريخي بهادر لاله زار كه در بردسير واقع شده ، از دوران قاجاريه به يادگار مانده است.

دسته ها : استان كرمان
هجدهم 9 1390

هنرمندان مطرح استان :  آقاي علي يگانه (روكارگير فرش) ، محمد فريزني (مس چكشي كرمان) ، خانم عصمت زبردست ( گليم باف ) ، خانم زهرا خضري  ( قاليباف ) ، خانم زهرا جعفر آقائي ( گليم باف ) ، خانم مطهره صافي زاده ( پته دوز ) ، خانم منيژه محسني ( گليم باف ) و خانم سكينه محمدي ( قاليباف )

دسته ها : استان كرمان
هجدهم 9 1390
X